bas

Basgitaarles

De basgitaarlessen worden verzorgd door onze docent Menno Bonnema

Hoe wordt er les gegeven?
basgitaarlesBasgitaar is een instrument wat bijna altijd onderdeel uitmaakt van een groep instrumenten. Om die reden wordt er in de les altijd een link gelegd met een ander instrument. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een metronoom, een drumcomputer of een meespeeltrack. Eigen initiatief is belangrijk. Vanuit de muzieksmaak van de leerling wordt een gepast lestraject bepaald. Een aantal dingen blijft natuurlijk voorop staan; een goede houding en techniek, timing, harmonisch inzicht en stijlkennis zijn voor elke basgitarist van groot belang.
Versterking is een heel ander verhaal, maar wel heel belangrijk. Zonder versterker is de basgitaar niet te horen. Omdat een basgitaar een electronisch instrument is, wordt er ook aandacht besteed aan sound; hoe maak je een mooi basgeluid en hoe vervorm je dat met versterking of effecten voor bepaalde muziek. 
De theorie achter muziek vergroot het inzicht in de basgitaar. Vandaar dat ook regelmatig aandacht besteed wordt aan noten en akkoorden lezen, solfège en harmonieleer.
De basgitaar is een prachtig instrument, maar ook een beetje aan de grote kant. Vandaar dat de meeste leerlingen wat ouder zijn als ze beginnen.

Welke leermiddelen worden er gebruikt?

  • Bladmuziek - Soms een beetje saai, maar ouderwetse klassieke etudes zijn ideaal om een goede techniek en snelheid te ontwikkelen. Verder wordt veel muziek voor basgitaristen uitgeschreven in de F-sleutel in melodie en ritme.
  • Leadsheets - Over het algemeen worden er in de popmuziek zogenaamde leadsheets gebruikt; bij basgitaar is dit een combinatie van akkoordsymbolen en ritmische notatie.
  • Internet - Een ideaal middel om snel aan muziek en akkoorden te komen.
  • Drumcomputer/metronoom - Als basgitarist is timing (ritmiek) een van de belangrijkste onderdelen. Veel met een ritmeapparaat spelen, zorgt ervoor dat een leerling goed op ritme blijft en ritmisch leert te variëren.
  • Meespeeltracks - Deze zijn handig om het spelen in een combo/band te oefenen. En een basgitaar wordt wel een beetje saai als je de rest er niet om heen hebt.

Is notenlezen verplicht?
Noten lezen is niet verplicht, maar wel erg handig. Uiteindelijk gaat het erom of een leerling door middel van zijn/haar oren en handen muziek kan maken, maar er wordt wel aandacht besteed aan noten leren lezen en verder ontwikkelen. Vooralsnog is het een belangrijk communicatiemiddel tussen muzikanten.

Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
Alle niveau’s tot aan toelating conservatorium.

Wordt er met vaste methodes gewerkt?
Er zijn een aantal vaste onderdelen binnen het lestraject, zoals houding, techniek, stijlontwikkeling, maar daar worden geen vaste methodes voor gebruikt.

Op welke dagen wordt er lesgegeven?
Op dinsdag (middag en avond).

Hoe kan ik kennismaken?
Je kunt gratis een proefles volgen. Contact opnemen kan via het aanmeldformulier.

Lesvormen en Tarieven:

Jonger dan 21:
• 20 minuten per week, individueel, € 525,- per jaar.
• 30 minuten per week, individueel, € 787,- per jaar.
• Duoles* 30 minuten per week, individueel, € 394,- per jaar.
• Knipkaart (10 individuele lessen van 30 minuten), € 207,-

Belangrijk!
De hierboven genoemde tarieven voor leerlingen onder de 21 jaar zijn zonder BTW. Alleen wanneer je ouder bent dan 21 jaar, wordt er 21% BTW in rekening gebracht. Dit komt neer op onderstaande bedragen.

21 jaar en ouder:
• 20 minuten per week, individueel, € 635,- per jaar. 
• 30 minuten per week, individueel, € 953,- per jaar.
• Duoles* 30 minuten per week, individueel, € 476,- per jaar.
• Knipkaart (10 individuele lessen van 30 minuten), € 251,-

* Duoles kan alleen wanneer er voldoende aanmeldingen zijn van leerlingen die op een vergelijkbaar niveau zitten en die qua leeftijd bij elkaar passen.
Bovenstaande tarieven gelden voor seizoen 2017/2018. Wijzigingen voorbehouden.
Betaling mogelijk in 1 of 2 termijnen. Andere lesvormen zijn in overleg mogelijk.

Hoe kom ik aan een basgitaar?
De docent kan je adviseren over de aanschaf van een basgitaar en/of versterker.

Ga naar boven