harp

Harples

Op dit moment is er een vacature voor de harplessen.

harp1

Hoe wordt er les gegeven?
Elke leerling krijgt individueel les. De jongste leerlingen spelen op een troubadourharp. Deze harp heeft ongeveer 22 snaren en is ca. 0,5 m hoog. Je moet deze harp elke les meenemen. Oudere leerlingen spelen op de keltische harp. Deze heeft ongeveer 34 snaren en is ca. 1,5 m hoog. Je hoeft je eigen harp niet mee te brengen naar de les, op de muziekschool staat er één. 

Welke leermiddelen worden er gebruikt?
In de les gebruiken we bladmuziek en meespeelcd’s. Soms werken we met een youtube opdracht, als een stuk dat de leerling speelt op youtube te vinden is, kan het heel nuttig zijn het filmpje te bekijken.

Is notenlezen verplicht?
Notenlezen is zich best belangrijk, daarom proberen we iedereen noten te leren lezen. Toch komt het wel eens voor dat iemand absoluut geen noten kan of wil lezen. Dat is geen probleem. In dat geval geef wordt er auditief (op het gehoor) les gegeven.

Op welke niveaus wordt er lesgegeven?
Met harplessen kun je starten vanaf 4 jaar. Vanaf je vierde beginnen betekent op een heel andere manier les krijgen dan als je al ouder bent. Je kunt nog niet lezen en je past ook nog niet achter een grote keltische harp. Daarom zijn de lessen op een muziek voorbereidend niveau. We leren stukjes op auditieve wijze en maken op een speelse manier kennis met zaken als muzieknotatie, techniek en muzikaliteit. 
Als je al ouder bent als je begint, een jaar of zeven, leer je daarnaast ook noten lezen. Je kunt pop, klassiek en folkmuziek spelen op de keltische harp, dus keuze genoeg!
Volwassen beginners vragen weer om een heel andere benadering. Volwassenen zijn vaak heel kritisch op de toon die ze maken. Ook hebben ze vaak veel meer (technische) vragen. 

harp2Wordt er met vaste methodes gewerkt?
Er zijn eigenlijk geen echte methodes voor harp, wel een paar “eerste harpboeken”. Vaak kiezen we één van deze boeken als uitgangspunt. Later komt er vaak een etudeboek bij (oefeningenboek). Na het “eerste harpboek” heb je de basis van het harpspelen onder de knie en gaan we van daaruit verder, we kiezen een muziekboek met een stijl die de leerling aanspreekt.

Op welke dagen wordt er lesgegeven?
In overleg.

Hoe kan ik kennismaken?
Als je interesse hebt in de harp dan kun je een vrijblijvende proefles aanvragen.

Lesvormen en Tarieven:

  • 20 minuten per week individueel, € 500,= per jaar
  • 30 minuten per week individueel, € 700,= per jaar

Andere lesvormen zijn in overleg mogelijk.

Hoe kom ik aan een instrument:
Je kunt een harp kopen of huren bij diverse harpwinkels in Nederland. Ook zijn er vaak tweedehands instrumenten te vinden. Treed in overleg met de docent alvorens je een instrument aanschaft of huurt.

Ga naar boven