Algemene Muzikale Vorming

Algemene Muzikale Vorming (AMV) is de eerste kennismaking met muziek. Deze cursus is speciaal voor kinderen die nog te jong zijn om een instrument te bespelen of die nog geen keuze voor een instrument gemaakt hebben. In een gezellige sfeer wordt de kinderen klassikaal de beginselen van muziek bijgebracht. Allerlei muzikale begrippen worden op speelse manier behandeld. Zo komen ritme, tempo, het notenschrift, de melodische vorming, muziek beluisteren, improvisatie en het samenspel aan bod. Ook maken de kinderen in de les uitgebreid kennis met de verschillende muziekinstrumenten, zodat ze zelf een keuze kunnen maken voor een instrument.

Spelen met Muziek (vanaf groep 1)

Deze groep is speciaal bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4-6 jaar. (groep 1 en 2 van de basisschool) In deze lessen wordt op een speelse manier muziek gemaakt. Er wordt veel gezongen en de kinderen zijn veel in beweging. Ritmespelletjes, beweging op muziek, bewegingsimprovisatie, spelenderwijs bewustwording van muzikale begrippen als hoog/laag, hard/zacht, lang/kort, langzaam/snel. Deze lessen duren 45 minuten.

Ontdek Muziek (vanaf groep 3)

In deze lessen wordt er een start gemaakt met het leren notenlezen, m.b.v. een klokkenspel. De kinderen krijgen een eigen klokkenspel mee naar huis om te oefenen en te experimenteren. Verder wordt er ook in deze groep veel gezongen, ritmespelletjes gedaan en naar muziek geluisterd. In de laatste weken komen er allerlei muziekinstrumenten in de les, zodat de kinderen zelf kunnen gaan kiezen welk instrument ze willen bespelen. Deze lessen zijn bedoeld voor kinderen vanaf groep 3 en duren 45 minuten.

Muziek Atelier (vanaf groep 4)

Als kinderen na 1 jaar AMV nog geen keuze kunnen maken voor een instrument, dan bieden we nog een vervolgjaar aan. In dit jaar maken de kinderen kennis met een Blaas-, Toets- en Snaarinstrument (BTS). Iedere twaalf weken is er een ander instrument aan de beurt, dat de kinderen ook mee naar huis krijgen om te oefenen. Zo krijgen ze een ukelele, een mini-keyboard en een blokfluit mee naar huis. Deze lessen duren 45 minuten en zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 4.

Periode 1: Blokfluit:
Veel kinderen kiezen uiteindelijk voor een blaasinstrument. Op de blokfluit kan een basis gelegd worden voor het spelen op bv. saxofoon, dwarsfluit, klarinet, hobo.

Periode 2: Mini Keyboard, 32 toetsen.
Het keyboard ziet er stoer uit en wekt de nieuwsgierigheid van de kinderen. Liedjes die op het klokkenspel gespeeld zijn kunnen eenvoudig hierop gespeeld worden. Een vooruitgang is dat er nu echt verschil gemaakt kan worden tussen lange en korte noten.

Periode 3: Ukelele
De ukelele geeft een perfecte basis voor gitaar, qua techniek. De 4 snaren van de ukelele zijn vergelijkbaar met de onderste 4 snaren van de gitaar. De grepen voor eenvoudige accoorden kunnen dus op de ukelele worden aangeleerd en eventueel later op de gitaar ook gespeeld worden. Voordeel van de ukelele is dat het instrument klein en licht is dus goed hanteerbaar voor jonge kinderen.

Alle instrumenten gaan ongeveer 12 weken mee naar huis in een goede stevige tas. Er kan dus op elk instrument uitgebreid geëxperimenteerd worden. Dit geeft een kind een goede oriëntatie op de mogelijkheden voor doorstroming naar andere instrumenten.

Lessen en tarieven

Lessen
De AMV-lessen duren 36 weken, met uitzondering van de schoolvakanties. De lessen worden gegeven op de woensdagmiddag. De indeling van de groepen wordt gemaakt n.a.v. het aantal aanmeldingen. Hierbij wordt rekening gehouden met de leeftijden van de kinderen. De groepsgrootte is maximaal 10-12 kinderen.

Tarieven
De kosten voor de lessen AMV bedragen € 160,= per jaar. (36 weken, tijdens schoolvakanties geen les). 

Borg
Voor het gebruik van het instrument wordt een borg gevraagd. De borgbedragen zijn voor klokkenspel € 10,= en voor het keyboard, ukelele en blokfluit is de borg € 25,=. Deze borg wordt terug ontvangen, nadat het geleende instrument in goede staat is teruggebracht.

Aanmelden

Vul het onderstaande formulier in om uw kind aan te melden voor één van de AMV cursussen. Wij nemen dan z.s.m. contact met u op.

Op zoek naar instrumentale lessen?

Wij werken samen met Muziekplaza Zeewolde