Muziekschool Zeewolde : aanstekelijk muziekplezier op basisscholen
ZEEWOLDE – Al jarenlang verzorgt Muziekschool Zeewolde muzieklessen op álle basisscholen van Zeewolde. Dankzij de subsidie van de gemeente Zeewolde krijgen kinderen van 4 tot en met 12 jaar de kans om in aanraking te komen met muziek. En dat blijft niet zonder resultaat: “We hopen het vuurtje aan te wakkeren bij de leerlingen voor muziek,” zegt Renée Vunderink, docent Algemene Muzikale Vorming (AMV).
Renée maakt deel uit van een team van vijf à zes vaste docenten. Sommigen van hen zijn al 10 tot 15 jaar betrokken bij Muziekschool. “Fantastisch dat we dit al zo lang kunnen doen,” zegt Anita Broekema, coördinator AMV bij de muziekschool. “Juist in een tijd waarin kinderen zoveel prikkels krijgen, is het waardevol om ze muziek te laten ontdekken.”
Muzikale afwisseling
Op elke basisschool wordt gewerkt met periodes van zes weken. Elke klas krijgt gedurende die periode wekelijks vijftig minuten muziekles, gegeven door steeds een andere docent. “Iedere docent heeft een eigen karakten en stijl. Die afwisseling maakt het juist leuk en verrassend voor de scholen,” aldus Anita.
In een gezellige sfeer maken kinderen klassikaal kennis met de beginselen van muziek. De lessen zijn breed opgezet: zingen, dansen, muziek maken én beleven. Allerlei muzikale begrippen – zoals ritme, tempo, notenschrift, melodische vorming, improvisatie en samenspel – worden op een speelse manier behandeld. Ook maken de kinderen uitgebreid kennis met de verschillende muziekinstrumenten, zodat ze zelf een keuze kunnen maken voor een instrument. “Wij doen wat leerkrachten vaak zelf niet kunnen in de klas,” vertelt Renée. “We nemen letterlijk een hele muziekinstrumentenkar mee naar binnen.”
Van poppentheater tot muziekproductie
De inhoud van de lessen verschilt per leeftijdsgroep. Zo gaan de jongste kinderen op muzikaal avontuur waarin met liedjes en verhalen wordt toegewerkt naar een poppentheater. Voor oudere groepen sluiten de muzieklessen vaak aan op schoolthema’s, zoals bijvoorbeeld een eindmusical. “We hopen met onze lessen ook de leerkrachten te inspireren, zodat ze elementen uit onze lessen mee kunnen nemen in hun eigen lespraktijk,” zegt Anita.
Creativiteit en eigen inbreng van de kinderen staan centraal. Leerlingen die al meer aankunnen, krijgen bijvoorbeeld een moeilijkere partij. Sommigen schrijven zelfs hun eigen muziek. “Het is geweldig als je ziet dat kinderen die in de klas vaak op de achtergrond zijn, opeens ‘aangaan’ tijdens muziekles,” zegt Renée. “Dan weet je: hier gebeurt iets moois.”
Naschoolse lessen en oriëntatiecursussen
Kinderen die het op school al leuk vonden, kunnen na schooltijd op de Muziekschool verder. Hier worden vijf oriëntatiecursussen aangeboden: gitaar, keyboard, ukelele, koperblazen en elektronische muziek en muziek produceren. “Want ook die wereld willen we dichterbij brengen,” vertelt Renée. “Kinderen leren beats maken en zelf muziek produceren.” Voor het koperblazen werkt de Muziekschool samen met de Algemene Muziekvereniging Zeewolde (AMVZ).
De oriëntatiecursussen zijn bedoeld als kennismaking. Wie na tien weken verder wil, kan onder meer verder op muziekschool Muziekplaza, waarmee Muziekschool Zeewolde nauw samenwerkt. Het lesgeven gebeurt in dezelfde leslokalen van voormalig basisschool ’t Kofschip aan de Corridor.
“Wij zijn de plek waar kinderen kunnen ontdekken wat bij hen past. Als het vuurtje blijft branden, kan het uitgroeien tot een passie voor het leven.”